Menu
Hur man gör!

Hjälp! Jag har en vägg med textur, men jag vill fortfarande ha fototapeter

Att jämna ut en texturvägg

Du har valt en vacker fototapet för ditt kök, sovrum, vardagsrum eller hobbyrum. Men då läser du plötsligt att fototapeten fungerar bäst på en jämn, slät vägg. Eftersom tapetsering på en ojämn vägg kan skapa fula fläckar … Ojdå, väggen du vill tapetsera har många oegentligheter eller har en finish av dekorativ rappning eller puts. Vad händer nu?

Oavsett vad så behöver du inte omedelbart förkasta tanken på att tapetsera väggen med din favoritfototapet. Du måste bara anstränga dig lite mer innan du kan applicera tapeten på väggen. I den här bloggen delar vi med oss av ett antal tips för att förvandla en ojämn vägg till en jämn vägg. Så att du fortfarande kan njuta av vacker fototapet på din vägg.

Dölj mindre brister med vinyltapeter

Det är inte ett mirakelkur, men små revor, repor och prickar kan döljas med vinyltapeter. Eftersom det är en särskilt tjock form av tapeter är oegentligheter mycket mindre märkbara. Större fläckar kommer att förbli synliga. Så om du vill vara säker på ett smidigt resultat, välj en av lösningarna nedan.

Få din vägg putsad slät

Är du väldigt händig, har du en hantverkare i familjen eller vill du lägga ut det hela på entreprenad, oavsett så är det bäst att jämna till väggen genom att putsa om hela. Efter en omgång primer på väggen kan stuckaturen appliceras. Se till att väggen är redo för tapeter. Det sparar också pengar ;-). Du kan behöva slipa ner de små ojämnheterna med sandpapper. Känner du inte för det? Välj då att få din stuckatur levererad färdig att använda. Då får du ett jämnt och snyggt slutresultat. När stuckaturen är torr kan du grundmåla väggen. På så sätt fäster tapeten bättre. Låt sedan primern torka i minst 8 timmar innan du börjar tapetsera.

Arbeta med sandpapper och en spackelkniv

Om att putsa en vägg är lite för dyrt för dig så finns det lyckligtvis även andra alternativ för att jämna till en ojämn vägg. Med lite spackel och en spackelkniv kan du täcka de flesta hål och sprickor. Och med grovt sandpapper eller slipmaskinen kan du enkelt ta bort de flesta prickar och limrester. När det hela är redo kan du först tapetsera din vägg med renovlies. Det här är ett slags grundpapper. Om det fortfarande syns några korn så kan du slipa det hela lite till. Sedan kan du placera tapeten över den. Om du har en större yta med puts kan slipning vara omöjlig. I så fall är det smartare att göra din vägg slät med Fix & Finish eller MuurGlad.

Använd en utjämnande pasta för att göra din vägg slät

Med rätt produkter kan du släta ut alla texturerade väggar. För en putsad vägg rekommenderar vi att du använder en utjämningspasta. Till exempel Muurglad eller Superieure Utjämningspasta från Alabastine. Detta gör att du helt kan släta ut en vägg med oegentligheter på upp till 5 millimeter på en gång.

Placera en stödvägg

Slutligen kan du naturligtvis också placera en stödvägg för att eliminera oegentligheter eller skador på väggen. Fördelen är att du också omedelbart kan isolera väggen och dölja kablar. Därefter kan du omedelbart börja tapetsera.

Ja, tack vare våra tips har du nu en slät, tät vägg. Du är nu redo att tapetsera din vägg med din favoritfototapet. Vad sägs om skogstapeter, fototapeter med blommor, djungeltapeter eller något helt annat? Vi är väldigt nyfikna. Vill du dela ditt resultat på våra sociala kanaler eller via e-post? Då har du automatiskt en chans att vinna tillbaka ditt inköpsbelopp.