Menu
Hur man gör!

Hur man tapetserar trappen: tips och tricks

Det är lite av en utmaning, men det är åh, så värt det. Tapetsering av väggen ovanför trappan. Med tapeter i trappen ger du din trappa en rejäl makeover. Det perfekta tillfället att göra övervåningen och nedervåningen till en enhet och också att förvandla detta mycket glömda utrymme till en showpiece. Men det kräver nödvändiga säkerhetsåtgärder. Hur tapetserar man ett utrymme vid trappan? Det kan du ta reda på här!

Tapetsera dina trappor i 5 steg

  1. Bygg en arbetsplattform

För tapeter i trappan behöver du en arbetsplattform. Det är säkrast att använda byggnadsställningar för detta. Men du kan också göra din egen arbetsplattform av två stegar och en byggnadsställning: placera en stege på en av trappans nedre steg och luta den mot väggen. Placera en utfällbar stege på ett högre trappsteg. Placera ställningsplankan mellan dessa. Eller för lite extra robusthet: två ovanpå varandra. Säkra dem väl med rep, till exempel. Och be två personer att hålla i stegarna medan du applicerar trapptapeten.

  1. Gör nödvändiga förberedelser

Ta tillfälligt bort trappräcket, jämna ut väggen. Ta bort alla lister, spikar och skruvar. Fyll i hål, låt allt torka väl och sandpappra. Klipp sedan tapetremsorna i storlek och placera dem i rätt ordning. Skriv ett nummer på baksidan om det behövs. Se också till att du har tapetlim hemma, en borste eller en rulle och en borste för att röra om limmet. Också praktiskt: en tapetspatel för att släta ut tapeten i trappen på väggen. Och en vass kniv eller sax för att ta bort tapeten längst ner vid trappan och högst upp på väggen.

  1. Börja med den längsta remsan

Om du ska tapetsera trappan, börja med den längsta remsan. Rita en rak lodlinje på väggen och applicera tapetlimmet. Placera den valda trapptapeten och arbeta från topp till botten. Släta ut den med tapetspateln från topp till botten, inifrån och ut, tätt på väggen. Slutligen – klipp av överskottet längs trappramen eller skär bort det med en vass kniv. Fortsätt till nästa remsa och flytta för att arbeta säkert strukturen efter behov.

  1. Avsluta jobbet snyggt

Låt tapeten i trappen torka ordentligt och färdigställ sedan det hela snyggt. Förutom den överflödiga trapptapeten som du måste ta bort på toppen och botten, kan du också tänka på att klippa bort tapeter runt eventuella strömbrytare och vägguttag. Sätt sedan tillbaka trappräcket på plats. Häng en fin spegel eller några ramar på väggen. Och se till att socklarna kommer tillbaka på plats.