Menu
Tips

5 praktiska tips när du börjar tapetsera själv!

Ska du tapetsera din egen vägg? Var uppmärksam, det finns ett par saker du behöver se upp med. Hur mycket tapeter behöver du? Vilken utrustning behöver du? Vad gör du med din gamla tapet?

Detta är anledningen till att vi ger dig fem praktiska tips i den här bloggen. Så länge du följer dessa tips kommer du inte att möta obehagliga överraskningar, och resultatet blir vackert.

Tip 1. Bereken hoeveel behang je nodig hebt

Ingenting är mer irriterande än att behöva köra fram och tillbaka till affären mitt i ditt arbete. Det är därför det är användbart att, innan du köper din tapet, ta dig tid att beräkna hur mycket tapeter du faktiskt behöver. Ska du bara tapetsera en rak, tom vägg? Då är det väldigt enkelt att beräkna hur många rullar tapeter du behöver.

Hängningen börjar alltid med att beräkna hur många rullar du behöver.

Mät först höjden och bredden på din vägg. En genomsnittlig tapetrulle är 10 meter lång och 53 centimeter bred. Det betyder att du måste dela väggens bredd med 53 för att bedöma hur många remsor du behöver. Så om din vägg är 8 meter bred så kommer kalkyleringen att se ut så här: 800 / 53 = 15,09 = 16 remsor.

Sedan tittar du på väggens höjd för att beräkna hur många remsor du kan få från en rulle. Om din vägg är 2 meter hög så ser kalkyleringen ut så här: 10 / 2 = 5 remsor per rulle. Slutligen, för att beräkna det totala antalet rullar som behövs, dela antalet remsor du behöver med antalet remsor du får från en rulle. Så i det här fallet är det: 16 / 5 = 3, 2 = 4 rullar.

Ska du tapetsera en sluttande vägg? Eller har du tapeter med mönster? Då blir det svårare. Lyckligtvis skrev vi tidigare ett blogginlägg om beräkning av tapeter.

Tips 2. Skaffa rätt saker

Om du ska tapetsera själv finns det naturligtvis ett antal saker som du behöver. Det första och viktigaste är naturligtvis tapeter, men det finns ännu ett par saker du behöver skaffa. Tänk till exempel på tapetlim, en hink för att ha limmet i och en robust blandare för att blanda pastan med.

Dessutom är det användbart att hyra eller köpa ett tapetbord så att du kan klippa och limma dina remsor på det. Se också till att du har en jämn och vass kniv att skära rakt med, och en limborste för att applicera limmet på väggen och använda rollern.

Slutligen kan du köpa en trappstege eller pall om du inte riktigt når taket och skaffa en tryckroller för att fixa tapeten snyggt och jämnt.

Tips 3. Ta bort din gamla tapet

Om det fortfarande finns gamla tapeter på väggen är det vanligtvis användbart att ta bort dessa först. Speciellt om tapeten har en konkret struktur eller mörka färger, så är det bättre att ta bort den innan du klistrar nya tapeter på väggen.

Ånga bort tapeter

Det enklaste sättet att ta bort gamla tapeter är att blöta ned och ånga tapeten. Lyckligtvis är detta väldigt enkelt. Allt du behöver är en tapetångare och en roller, det är allt.

Rugga först upp din vägg genom att köra rollern över den. Håll sedan helt enkelt ångmaskinen mot väggen i några sekunder för att lossa tapeten. Sedan handlar det bara om att ta bort tapeten från väggen.

Ta bort tapeter från gipsskivor

Om väggen du vill tapetsera består av gipsskivor är det inte användbart att blöta den. Du kan skada gipset i processen. Det är då bekvämare att helt enkelt skära av tapeten. Använd en kniv för att lossa tapeten från väggen. Var försiktig så att du inte skadar gipset.

Om det finns bitar av tapeter som du inte kan ta bort med din kniv kan du försöka blötlägga dem med varmt vatten.

Tips 4. Tapet på en ojämn vägg

Speciellt om du använder tunna tapeter, till exempel non-woven eller papperstapeter, så är det viktigt att du arbetar på en slät yta. Tapetsering på en ojämn vägg kan orsaka fula fläckar. Lyckligtvis finns det sätt på vilka du fortfarande kan tapetsera på en ojämn vägg.

Se alltid till att väggen är ren. Lämna inte kvar gamla tapetrester på väggen.

Vinyltapeter: Den bästa tapeten för en ojämn vägg

Först kan du använda vinyltapeter. Detta är en särskilt tjock form av tapeter, så små sprickor, repor och prickar märks knappast. Observera att detta inte är ett mirakelkur, vissa fläckar kommer att förbli synliga.

Jämna ut din vägg

Har du större ojämnheter i din vägg som vinyltapeter inte klarar av? Då måste du jämna ut din vägg. Du kan göra detta genom att måla om hela väggen, men ofta kan det vara enklare än så. Med lite fyllmedel och en spackelkniv kan du bli av med de flesta hål och revor, och med lite grovt sandpapper kan du enkelt ta bort de flesta prickar och limrester.

Tips 5. Lys upp din tapet med ett tapetband

Vill du lägga till extra detaljer på din vägg, men tycker att ett mönster är för intensivt? Välj då ett så kallat tapetband. Detta är ett band som är några centimeter brett som du kan fästa över din tapet. Detta gör att du kan ge din vägg ännu mer av din personliga touch. Välj till exempel en kant med klassiska mönster, ljusa färger eller roliga ritningar.

Beställ den vackraste fototapeten

Med dessa fem tips kan det inte längre bli fel när du tapetserar själv. Har du inte valt en tapet än? Då har vi ett extra tips till dig: ta en titt i vår webbshop. Här hittar du den vackraste fototapeten för varje rum. Från natur till industri, det finns något för alla. Vill du verkligen ha en personlig vägg? Skicka in ditt eget foto eller din design här.