Menu
Hur man gör!

Ta bort tapeter: så här gör du!

Tips för borttagning av tapeter

Att ta bort tapeter: det är inte det enklaste jobbet. Ändå är det definitivt värt att göra innan du klistrar ny fototapet på väggen. Varför? Eftersom den nya tapeten vanligtvis inte fäster bra på den andra typen av tapeter.

Tapetlim är delvis gjort av vatten. Du kan också ta bort gamla tapeter med vatten. Så om du ska sätta nytt tapetlim på en befintlig tapet kommer det gamla och nya lagret av tapeter att reagera på varandra. Och risken att tapeten lossnar är stor. Eller så dyker det upp bubblor (även kallade blåsor) i tapeten. Dessa kan försvinna igen under torkning, men så är inte alltid fallet. Det vore såklart slöseri med din nya fototapet. Därför rekommenderar vi att du alltid tar bort det gamla tapetlagret innan du sätter upp en ny fototapet. Vi delar med oss av några tips om hur man gör detta.

# Ju bättre förberedd du är, desto mer framgångsrik blir du

Man drar oftast inte bara av tapeter. Du behöver mycket vatten för det. Men en spackel, tapetperforator, en pall och presenning kommer också väl till pass när du ska ta bort tapeter. Skydda golv och möbler med en presenning för att förhindra vattenskador. Dessutom är det också bekvämt att koppla bort strömmen. Och om möjligt är det också användbart att ta bort socklar och uttag från väggarna. Så att du även kan ta bort resterna av tapeter bakom dessa. Då är du redo att köra igång!

Tillbehör för borttagning av tapeter

  • Vatten (ljummet);
  • Växtspruta eller hink, eventuellt med tapetblötläggningsmedel;
  • Svamp eller gammal trasa;
  • Pall eller hushållsstege, det är så du når de övre hörnen;
  • Spackelkniv;
  • Tapetångare och/eller tapetperforator;
  • Presenning för att skydda golv och möbler från vattenskador;
  • Soppåse för tapetresterna.

# Blötlägg tapeterna med vatten

Fyll en hink eller växtspruta med ljummet vatten. Blöt sedan ned väggen väl med växtsprutan, en svamp eller gammal trasa. Låt det hela vara på i några minuter innan du börjar ta bort den. Det enklaste sättet är att skära av tapeten med en bred (och skarp) kittkniv. Var försiktig när du gör detta, annars riskerar du skador på väggen. Och det resulterar i extra arbete, vilket du förmodligen inte känner för att ta dig an.

# Ta bort tapeter med sköljmedel eller Biotex

Tillsätt en skvätt sköljmedel, Biotex eller annat blötläggningsmedel för tapeter i det varma vattnet och du gör det ännu enklare att ta bort tapeten. Resten talar för sig själv (läs tipset ovan).

# Ånga tapeter med en ångmaskin

Räcker det inte med ljummet vatten med blötläggningsmedel för att blötlägga din tapet? Eller måste man ta bort ett väldigt stort område med tapeter? Hyr eller köp en tapetångare i en gör-det-själv-butik. Detta gör att du kan ta bort tapeten på ett enkelt sätt. Fyll apparaten med vatten och vänta tills vattnet har värmts upp. Håll sedan ångmaskinen mot tapeten i några sekunder, så att tapeten blir mjuk. Då kan du enkelt ta bort den med din spackelkniv.

# Färdig? Då kan reparationen börja

Om alla tapeter har tagits bort från väggarna finns det ofta fortfarande en del limrester på väggarna. Dessa måste också tas bort för bästa resultat. Du kan ofta få bort dessa limrester med en hård borste och vatten. Stötte du på några sprickor eller andra skador när tapeten togs bort? Då måste du reparera detta med väggfyllmedel. När spacklet är torrt måste du slipa det lite mer. På så sätt ser du inte längre brister genom den nya tapeten.

Dessa tips gör processen med att ta bort tapeter lätt som en plätt. Och du kan sedan applicera din nya fototapet utan problem. Du kan läsa manualen för att applicera vår fototapet här . Om du inte har valt en ny tapet ännu, ta en titt i vår breda samling av fototapeter. Tapeten produceras inom  24 timmar, så att du kan få din fototapet inom 1 till 3 arbetsdagar.