Menu
Hur man gör!

Komma igång med tapeter med mönster: klistra och beräkna

Mönstrade tapeter är det perfekta sättet att lysa upp alla rum i huset. Du kan också satsa på vad som helst. Satsar du på ett leopardmönster  ,  ett geometriskt mönster eller ett romantiskt mönster av blommor? Att välja tapeter med ett mönster är en relativt stor utmaning från start, men då börjar det verkliga arbetet: att sätta upp mönstertapeter. I den här bloggen kan du läsa vad du måste tänka på när det kommer till mönstertapeter.

Du måste ägna stor uppmärksamhet åt följande saker med mönstertapeter

Att applicera mönstertapeter på väggen fungerar lite annorlunda än med en jämn tapet eller fototapet. Detta beror på att ett mönster avbildas på rullen vilket upprepar sig om och om igen. Naturligtvis vill du att allt detta ska passa bra ihop. Det finns några saker du bör vara uppmärksam på när du köper mönstrade tapeter.

  • Storlek på mönstret
    På förpackningen finns en symbol med några centimeter bakom ordet “repetera”. Här kan du se hur långt mönstret är och efter hur många centimeter mönstret börjar igen.
  • Batchnummer för mönstertapeten
    Kontrollera även batchnumret för alla tapetrullar. Det är bäst att klistra in mönstrade tapeter från samma batchnummer. Dessa är alla gjorda samtidigt och chansen för en färgskillnad är därför liten.

Så här klistrar du upp mönstertapet

  1. Beräkna mönstertapet

Att klistra upp mönstertapeter på väggen börjar med att beställa rätt antal tapetrullar. Observera: När du beräknar den önskade mängden mönstertapeter, bör du ta hänsyn till inte bara storleken på din vägg och storleken på tapetrullarna, men också upprepningen i mönstret.

  1. Använd tapeter med marginal

Klipp dina tapetremsor till en sådan storlek att du har cirka 5 centimeter extra utrymme både över och under dem. Lite marginal gör att du inte saknar någon bit tapet, om du har en sned vägg. Också ett alternativ: beställ specialtillverkade mönstertapeter, då behöver du inte klippa alls.

  1. Rulla ut tapeten

Rulla ut tapeten innan du sätter igång för att kontrollera om mönstret genomgående passar som det ska. Det är speciellt viktigt att lägga alla remsor bredvid varandra när du köper lösa rullar av mönstertapeter, och sedan klippa dem till rätt storlek. Ge dem ett nummer direkt, så att du kan fästa dem på väggen i rätt ordning.

  1. Rita en vinkelrät linje

Dra en rak linje på väggen med en penna. Detta är utgångspunkten för den första tapetremsan. Men alla följande remsor måste kopplas till denna. Därför är det särskilt viktigt att denna är vinkelrät. Du kan rita en vinkelrät linje genom att hålla ett snöre mot väggen med en ledning på den.

  1. Applicera lim på din vägg

Applicera lim på väggen och fäst den första tapeten på väggen. Med varje ny remsa letar du först efter en igenkännbar detalj från mönstret, så att du kan limma remsan mot den. Använd tillräckligt med lim så att du säkert kan limma hela remsan och eventuellt till och med låta den glida lite.

  1. Färdigställ snyggt

Använd en tapetrulle för att trycka på tapetens övergångar på ett snyggt sätt så att du inte ser sömmarna. Ta bort överflödiga tapeter vid toppen och botten med en linjal och en vass kniv, till exempel en stanleykniv. Och rengör eventuella limrester med en våt trasa. Så här färdigställer du dina mönstertapeter snyggt.