Menu
Tips

Pre-iron tapeter: varför behöver du applicera pre-iron för tapeter?

Du har precis fått rullarna med väggmålningar. All utrustning är klar och du är på väg att börja. Vi förstår att du pirrar av otålighet över att få se väggmålningarna på väggen. Men är väggen redo? Att applicera primer-tapet kan göra det mycket lättare att applicera tapeten. I den här artikeln berättar vi mer om hur du använder primer för tapeter.

Varför behöver du tapetstrykning?

Pre-iron tapeter säkerställer att tapetlimmet inte sugs in i underlaget för snabbt. När väggen har en stark sugeffekt sugs tapetlimmet snabbare in i underlaget. Detta kan göra tapeten svårare att fästa. Utan priming kan tapeten fästa sig på väggen. Resultatet är att tapeten sjunker in eller krymper. Väggens extremt absorberande kraft säkerställer att tapeten inte längre kan flyttas. Detta gör det svårare att korrigera ett litet misstag vid tapetsering.

Kontrollera om du behöver pre-iron tapeter

För-strykning för tapeter är inte alltid nödvändigt. Det beror på väggens vidhäftning eller uppsugningsförmåga. Är du osäker på om din tapet behöver strykas? Gör då tapettestet. Allt du behöver är en våt svamp. Stryk den våta svampen över väggen. Sugs vattnet upp direkt av väggen? Detta skapar en mörk fläck på väggen. Oroa dig inte! Du kommer inte att se detta  längre efter att tapeten har installerats. Detta är dock ett tecken på att priming av tapeterna behövs. Substratet är extremt absorberande. Tar det lång tid för en fläck att dyka upp eller kan du inte se något på väggen? Då behöver du bara slipa väggen något innan du kan börja med tapeter.

Målning av tapet nybyggnation: inget tapettest krävs

Tapetserar du väggarna i ett nytt hem? Då kan du hoppa över tapettestet. Pre-iron tapeter är nästan alltid nödvändiga för nya byggnader. Väggarna i ett nybyggt hus har en extremt absorberande effekt, eftersom de fortfarande är ofärdiga. Även om väggarna just har gipsats är det inte en lyx att använda en primer.

Hur applicerar du primer?

Primer för tapeter är lätt att applicera. Se till att väggen är både torr och ren. Sedan kan du applicera primern på väggen med en rulle eller blockborste. Arbeta från botten till toppen så att tapetens förlager inte kan komma på golvet. Låt sedan hela väggen torka ordentligt innan du börjar tapetsera. Det tar ungefär en dag. När du har applicerat tapetprimern kan du gå vidare till det riktiga jobbet: att applicera dina väggmålningar.