Menu
Information

Hur mycket tapeter behövs: per kvadratmeter eller den totala ytan

Hur mycket tapeter behövs

Vill du tapetsera en vägg? Då är svaret på frågan “Hur mycket tapeter behöver jag?” viktig. Redan innan du börjar förbereda din vägg för tapeter måste du beställa dina favorittapeter. Det betyder att du måste veta hur mycket tapeter du behöver per kvadratmeter. Och ännu bättre, per hel vägg. I den här artikeln berättar vi hur du mäter detta och därmed hur du hittar svaret på frågan.

4 faktorer som bestämmer hur mycket tapet du behöver:

  1. Väggens bredd
  2. Höjden på din vägg
  3. Längden på din tapetrulle
  4. Bredden på din tapetrulle

De formler du kan använda för att beräkna svaret är:

Längd tapetrulle / vägghöjd = antal tapeterremsor du får från en tapetrulle.

Väggbredd / antal hela tapetremsor = antalet tapetrullar du behöver

Hur mycket tapeter behövs: att mäta är att veta

För att bestämma hur mycket tapeter du behöver måste du först mäta den totala ytan som ska tapetseras. Det är viktigt att göra detta bra och på olika platser. Några tips som kan hjälpa dig med detta är;

  1. Mät väggens bredd på två ställen. Dra först ut din måttstock högst upp på väggen från vänster till höger och gör sedan detta längst ner. Varför? För – oavsett hur mycket byggnadsarbetare och murare gör sitt bästa – är en vägg inte alltid helt rak. På så sätt kan du korrekt upptäcka eventuella skillnader.
  2. Mät också väggens höjd på två eller tre ställen. Beroende på väggens totala bredd. Mät ordentligt uppifrån och ner och skriv ned siffran för den längsta biten. Återigen kan det finnas en skillnad på upp till 1 till 2 centimeter mellan den högsta och den minst höga biten.

Längden gånger bredden är det område på väggen du ska tapetsera.

Ställ in ytan som ska tapetseras mot storleken på en tapetrulle

Du måste jämföra ytan på väggen som ska tapetseras med måtten på en tapetrulle. En vanlig tapetrulle är vanligtvis 54 centimeter bred och 10 meter lång. Har du en vägg som är 2,5 meter hög? Då kan du beräkna att du får 3 fulla tapetremsor från en rulle. För att vara på den säkra sidan, ta ytterligare 5 centimeter med i beräkningen, både ovan och under. Det är 2,60 meter tapeter per remsa. 10 meter (längd tapetrulle) dividerat med 2,60 meter (höjd vägg) är 3,85.

Då är du inte där än, för du vill naturligtvis veta hur många remsor du behöver för att täcka hela väggens bredd. Ta till exempel en vägg som är 5 meter bred. Då behöver du 9.259 remsor tapeter med 500 centimeter (väggbredd) dividerat med 54 centimeter (tapetbredd). Eftersom du alltid får 3 hela remsor från en tapetrulle på 10 meter betyder det att du behöver 3 tapetrullar för att kunna tapetsera hela din vägg.

Tapetremsor i olika dimensioner

Det är bra att veta att måtten på tapetrullar från Fotobehang är annorlunda än i exemplet ovan. Standardbredden på en tapetremsa hos oss är cirka 60 till 80 centimeter. Men du kan också välja extra breda remsor. På Fotobehang.com erbjuder vi också en bredare remsa på 80 till 110 centimeter utöver standardalternativet. Och till och med en extra bred en från 110 till 140 centimeter. Om du väljer detta behöver du därför färre tapetremsor.

Hur många tapetrullar behöver du, det beräknar vår kalkylator

Det är också användbart att räknaren i vårt beställningsformulär beräknar hur många tapeterrullar du behöver och i vilken storlek. I själva verket gör vi skräddarsydda fototapeter. Allt du behöver göra är att mäta längden och bredden på din vägg, som beskrivs ovan, och mata in dessa i lämpliga rutor. Vi skriver sedan ut den valda tapeten i ett stycke så att mönster och bilder smälter ihop perfekt. Vi skriver ut ytterligare 5 centimeter som standard, eftersom väggarna inte alltid är raka.